zaterdag 7 januari 2012

Demba Ba, speler van de maand in de Premier League



Om de x aantal jaar passeert er op de Belgische velden eens zo’n speler waarvan je al na één minuut weet “deze jongen gaat het ver brengen”. In Moeskroen hadden we er ook zo eentje. Neen, niet Mbo of Emile Mpenza, niet Pieroni, niet Jestrovic, niet Lemoine, niet Blondel. Begrijp me niet verkeerd, allen erg getalenteerde spelers die zeker de top in België konden of kunnen spelen. Maar in een grote Europese competitie meedraaien, laat staan uitblinken? Neen, dat zat er nooit in.

Moeskroen
Demba Ba, dat was er wel zo eentje. Ba kwam in 2006 bij Moeskroen toe als een voor de gewone man volstrekt onbekende speler. Toch heerste er een spanning onder de supporters bij de eerste thuismatch van het seizoen omdat we hadden gelezen over zijn exploten in wat oefenmatchen. Ba ontgoochelde niet. In de eerste drie wedstrijden wist hij telkens de weg naar doel te vinden en stonden we mee aan de leiding. Moeskroen had een parel te pakken, een waanzinnig fonkelende parel. De supporters droomden al van een wonderseizoen. Helaas sloeg het noodlot toe in de thuismatch tegen Roeselare. Beenbreuk en aan de kant voor de rest van het seizoen. Ba vocht terug en kwam zes speeldagen voor het einde van de competitie terug. In alle zes wist hij te scoren. Wat als…

Hoffenheim
In augustus 2007 werd hij voor een recordbedrag, voor Moeskroen althans, verkocht aan de Duitse tweedeklasser TSG 1899 Hoffenheim. De club dwong promotie af naar de Bundesliga en kende een fenomenaal eerste seizoen waarin ze lang op kop stonden. Ba miste slechts één wedstrijd en was samen met ploegmaats Obasi en Ibisevic de revelatie van het seizoen in Duitsland. Ba verhuisde in januari 2011 naar Engeland. Door problemen met zijn medische tests bij Stoke City tekende hij uitendelijk bij West Ham. In amper 12 wedstrijden scoorde hij 7 keer en werd zo nog clubtopschutter van het seizoen. Toch wist West Ham de degradatie niet af te weren.

Newcastle
Ba mocht dankzij een clausule gratis vertrekken bij de Hammers en ging naar Newcastle. In St. James’ Park is hij dit seizoen helemaal ontbolsterd en wordt er zelfs overwogen hem het shirt met het nummer 9 te geven dat sinds Alan Shearer door niemand meer werd gedragen bij de Magpies. Ba zit al aan 15 competitiedoelpunten en moet enkel Robin Van Persie laten voorgaan in de topschutterstand. Newcastle overtreft ook als club alle verwachtingen en staat met Nieuwjaar zevende, in het spoor van Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham en de clubs uit Manchester. Gisteren werd hij dan ook terecht verkozen als beste speler van de maand december. De enige speler met een Belgisch verleden die hem dat voordeed, was Peter Odemwingie. Al hebben we er zelf veel te weinig van mogen genieten door zijn blessure, wij in Moeskroen zijn trots op Demba Ba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten