dinsdag 10 maart 2009

BARCELONA - Een provinciale wereldstad.

Toegegeven, zonder mijn zus op Erasmus in Barcelona was ik er wellicht nu nog niet naartoe gegaan. En toegegeven, mijn voornaamste stimulans was beide malen een wedstrijdje van FC Barcelona op Camp Nou mee te pikken. Maar dan nog, ik ben erg blij deze multiculturele, dynamische en toch erg regionaal getinte stad vanuit verschillende ooghoeken te hebben kunnen bewonderen.

Eerst en vooral is Barcelona natuurlijk de Catalaanse hoofdstad. De trots en eigenheid die de Catalanen tentoonspreiden doen de Waalse-Vlaamse tweestrijd zo tot niks verbleken. Catalonië promoot hevig hun eigen Catalaanse taal en dat merk je overal in het straatbeeld. Beetje vervelend als je denkt met je Spaanse kennis daar alles te kunnen verstaan, maar het heeft zeker ook zijn charmes. Ook de Catalaanse kunstenaars worden erg graag gepromoot naar buiten toe. Gaudí behoeft natuurlijk weinig reclame. Een luchtfoto van Barcelona met Casa Milá, Park Guell en de enorme Sagrada Familia alleen al is genoeg om te illustreren hoe Gaudí hét symbool is voor Barcelonese kunst. Maar verder mag eigenlijk ook de mooie Fundació Joan Miró temidden het Montjuic park op geen enkele trip ontbreken.

Hét toppunt van Catalaanse trots is natuurlijk FC Barcelona. Hun “Barça” symboliseert het ganse afzetten tegen het koninklijke Spanje en die nijd is nergens beter voelbaar als inde vijandigheid jegens Real Madrid. Op een bepaald moment in de match tegen Bilbao steeg plots een gigantisch gejuich op vanuit de tribunes. We keken naar elkaar en hadden eerst geen flauw idee waarom. Bilbao had net een vrije trap versierd op een best gevaarlijke plaats en toch ontstonden vreugdekreten van jewelste. Waarom? Tot we onze blik omhoog hesen en op het scorebord lazen dat Real Madrid op achterstand was gekomen. Ongelofelijk!

Maar FC Barcelona is natuurlijk véél meer dan enkel een trots provincieclubje. FC Barcelona is een wereldtopper met internationale uitstraling. En hetzelfde kan gezegd worden van de stad op zijn geheel met maar liefst vijf miljoen inwoners in de metropool. Miljoenen toeristen van over de hele wereld zien Barcelona als een ideale stop voor een citytrip. Duizenden buitenlandse studenten strijken elk jaar neer in de Catalaanse hoofdstad om er te studeren. Sommige delen van de stad zijn een smeltkroes van culturen met restaurantjes en winkeltjes met de typische specialiteiten van overal ter wereld. De stad heeft een reusachtige zeehaven en twee grote luchthavens waardoor de influx van vracht, zakenlui maar ook toeristen natuurlijk van Barcelona een economisch erg welvarende metropool maakt.

Barcelona kun je eigenlijk een beetje vergelijken met Brugge, maar dan wel op een veel grotere schaal. De provinciehoofdstad – nochtans niet de hoofdstad van het land - geldt volledig terecht als grootste toeristische uithangbord van het land. Maar de provinciale eigenheid en het typische lokale taaltje maken dat je als buitenstaander toch serieus wat moeite moet doen om doorheen de ruwe bolster te geraken en echt binnen te dringen in de lokale culturen, aldus een trotse West-Vlaming. Edoch Barcelona, zeer zeker een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten