vrijdag 1 februari 2013

David Beckham gaat naar PSG … en iedereen wordt zot.



Wat is het eigenlijk met David Beckham waardoor iedereen precies elk beetje rationaliteit verliest? Slechte voetballer! Alleen succes door zijn uiterlijk! Alleen succes door Victoria Beckham! Alleen succes door zijn geld! Wat nog allemaal? Toegegeven, ik ben David Beckham-fan van het eerste uur. Hij hoort bij de class of ‘92, de jeugdploeg van Manchester United die de FA Youth Cup in 1992. Andere gekende namen daaruit: Nicky Butt, Gary Neville en Ryan Giggs. Alex Ferguson gaf deze jongens even later het volste vertrouwen en leidde de club van de ene prijs naar de andere. Op het WK ’98 was hij de grote Engelse zondebok na zijn rode kaart tegen Argentinië, maar bij Manchester United bleef hij een grote held en lieveling en was hij met zijn voorzetten en vrije trappen een cruciale factor in het gouden ‘treble’jaar 1999, wat hem een tweede plaats opleverde in de Gouden Bal, na winnaar Rivaldo.

Toch bleef het sprookje bij United helaas niet duren. Spice Girl Victoria werd door Ferguson als een negatieve invloed ervaren en Beckham werd verkocht. Na zijn carrière bij United veranderde Beckham nog drie keer van ploeg. Eerst ging hij naar Real Madrid, daarna naar LA Galaxy en daartussen nog een uitleenbeurt aan AC Milan. Telkens kreeg Beckham tonnen kritiek over zich heen. Victoria had die steden gekozen, Beckham ging enkel voor het geld en werd enkel aangekocht voor de shirtverkoop, als voetballer was hij compleet overschat. Maar telkens weer knokte Beckham zich een weg in de ploeg, werd hij onmisbaar en werd hij een publiekslieveling. Wat zou ik graag hebben dat het hem bij PSG ook lukt!

Neen, wat er ook gezegd en geschreven wordt, David Beckham aanvallen is mij aanvallen. Maar toegegeven, het helpt natuurlijk ook dat hij ongeveer in elk interview verwijst naar zijn liefde voor Manchester United. Dat hij altijd zegt dat hij nooit voor een andere Engelse club zou willen spelen. Dat hij zich, ondanks verscheidene voorstellen, ook nog steeds aan zijn woord houdt. Dat hij nog regelmatig te zien is op Old Trafford met zijn kinderen die al even vurig supporteren voor United als hun papa. En, omdat goeie herinneringen altijd de moeite zijn om even op te halen, dat hij toen, die avond in Barcelona, tegen die ploeg uit München, de twee corners nam in die allerbekendste drie minuten blessuretijd. David Beckham, ik wens je alle succes!